Gratis verzending vanaf €20,-

Met babygebaren niet meer gissen wat je kleintje nodig heeft

Wie kent het niet – je zit thuis met een onrustig kind. Het is meer dan duidelijk dat je kleine iets nodig heeft. Omdat hij nog niet kan praten heb je al van alles geprobeerd. Zou hij honger hebben? Misschien heeft hij het te koud of te warm? Zou hij moe zijn of heeft hij mogelijk pijn? In de opvoeding van onze kinderen zijn we te vaak aangewezen op het interpreteren van datgene wat we zien, een gezichtsuitdrukking of vage gestes zoals het grijpen of wijzen. Maar wist je dat het al vanaf een leeftijd van zes maanden mogelijk is om direct met het kindje te communiceren? Niet met woorden wellicht maar met gebaren!

Misschien denk je nu: gebaren? Dat is toch alleen voor doven en slechthorenden? Maar ook horende en normaal ontwikkelende kinderen kunnen veel baat hebben bij een aantal eenvoudige basisgebaren. Dit noemen we babygebaren – gebaren die gericht worden ingezet om de communicatie met jonge kinderen tussen de nul en drie jaar te ondersteunen.

Wat zijn babygebaren?

Babygebaren zijn gebaren die je inzet in de communicatie met je baby, dreumes of peuter. Het leren van babygebaren is heel eenvoudig – je praat gewoon Nederlands met het kind en ondersteunt enkele woorden met een gebaar. Je hoeft hiervoor niet de hele gebarentaal te leren maar begint met zes tot maximaal twaalf simpele gebaren. Doordat je kind de gebaren bij je ziet, zal hij de bewegingen uiteindelijk imiteren en overnemen.

Voor de verduidelijking nog een voorbeeld: Stel je brengt je kleintje naar bed. Je wil duidelijk maken dat het nu tijd is om te slapen. Je spreekt dan de zin “Nu ga je slapen” uit. Hierbij ondersteun je alleen het woord slapen met een simpel gebaar.

Ondersteun je zin met een simple gebaar

Doordat je het gebaar voor slapen altijd in combinatie met het uitspreken van het woord slapen gebruikt, leert het kind dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en allebei hetzelfde betekenen.

Je baby kan gebaren vóórdat hij kan praten

Wat veel mensen nog niet weten is dat een kind motorisch eerder in staat is om met zijn handen een gebaar te vormen dan met de lippen, tong en kaak de complexe bewegingen voor ons klankensysteem te maken. Het is niet ongewoon dat een kind dat al vanaf de geboorte bij zijn ouders gebaren heeft gezien , rond de zes maanden zelf begint deze gebaren te gebruiken. Ter vergelijking: de eerste gesproken woorden ontstaan gemiddeld rond een leeftijd van twaalf maanden.

Natuurlijk begint niet iedereen na de geboorte direct met gebaren. Gelukkig maakt dat voor het leren van de gebaren niet uit. Ook al begin je pas op een later moment, tussen de 0 en 3 jaar, zal je kind de gebaren leren en zich eigen maken.

Dat een kind zo vroeg al duidelijk kan maken wat er in zijn hoofd omgaat, heeft natuurlijk veel voordelen. Ten eerste komt de vroege communicatie het contact met de omgeving ten goede. Het kind wordt door ouders, oma en opa maar ook bijvoorbeeld op de kinderdagverblijf sneller begrepen waardoor vertrouwen en tevredenheid gaan toenemen. De kans op frustraties en driftbuien neemt af.

Ook al begint je kind nét met praten, kunnen ondersteunende gebaren jullie helpen om elkaar te begrijpen. Sommige woorden zullen aan het begin nog onduidelijk worden uitgesproken. Zo kan een ‘oe’ zowel een boek, een koek maar ook een poes zijn. Maakt je kind er het gebaar voor boek bij, dan weet je direct dat hij een boekje wil lezen.

Communicatie is belangrijk voor het band tussen ouder en kind en de algehele ontwikkeling van het jonge kind. Door je kind gebaren te leren, geef je hem de tools in handen om zich eerder duidelijk te maken dan met gesproken taal. Los van het feit dat het handig kan zijn om elkaar zo vroeg nog beter te begrijpen, ontstaan er ook voordelen voor de ontwikkeling.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de woordenschat van zowel gebaren als gesproken woorden toeneemt wanneer kinderen opgroeien in een omgeving die naast gesproken taal ook gebaren gebruikt. Ook wijzen eerste onderzoeken erop dat het leren van gebaren doorwerkt tot veel later in de ontwikkeling van een kind. Zo lijken gebaren ook een effect te hebben op het leren lezen en schrijven.

Gebaren leren

Waarschijnlijk ben je nu enthousiast geworden en sta je te popelen om de babygebaren zelf uit te proberen. Het leren van babygebaren is niet moeilijk en je hoeft hier geen uren mee bezig te zijn. Sterker nog: met het boek De Gebarendoodle – Basisgebaren voor baby’s, dreumesen en peuters leer je aan de hand van simpele tekeningen en stap voor stap uitleg de eerste twintig basisgebaren. Ideaal om op een laagdrempelige manier te onderzoeken hoe de gebaren voor jezelf en je kindje werken.


Zit je op Instagram of Facebook? Onder @gebarendoodle kun je mij volgen en leer je wekelijks nieuwe gebaren die je kan toepassen in de communicatie met je kleine.

Doodles,

Martina van De Gebarendoodle

Martina Paulmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte!

Wat je misschien ook interessant vindt...

De Gebarendoodle biedt BOEKEN WORKSHOPS ONLINE CURSUSSEN aan om gebaren te leren

Klik hier om het aanbod te bekijken

Babygebaren Hallo

Leer 3 babygebaren gratis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en leer 3 babygebaren rondom ETEN

Babygebaren Hallo

Leer 3 babygebaren gratis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en leer 3 babygebaren rondom ETEN