dit ben ik
Martina Paulmann

Hallo! ik ben martina, 35 jaar en de oprichter van de gebarendoodle. Ik heb passie voor gebaren en wil je hier graag vertellen hoe dat is gekomen.

Martina PaulmannTien jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met gebaren. Ik werkte toen als logopedist met dove en slechthorende kinderen. Natuurlijk was het leuk om behandelingen te plannen en te geven maar wat ik helemaal geweldig vond was dat ik dit allemaal door middel van gebaren kon doen. Ik voelde al snel: hier wil ik in door! 

Toen mijn werk als logopedist stopte, heb ik een baan gevonden bij de Hanzehogeschool Groningen. Als docent heb ik studenten logopedie les gegeven over onder andere taal en gehoor, de Dunstan Babytaal en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Al snel begon het ook in mijn werk als docent te kriebelen in mijn handen. Die hadden de gebaren namelijk niet verleerd en wou deze kennis graag delen met studenten.

Ik volgde een cursus bij het Gebarencentrum Nederland en werd docent Nederlands met Gebaren. Vanaf dat moment mocht ik ook gebarenlessen geven aan studenten. Wat heb ik ervan genoten om mijn passie te delen en jonge mensen te enthousiasmeren over deze vorm van communicatie. Ik heb veel ervaring opgedaan in het lesgeven en weet hoe je gebaren op een leuke en eenvoudige manier kan leren. Er was een tijd in mijn leven dat ik dacht dit ga ik voor de rest van mijn leven doen! Zoals het altijd is in het leven kwam het anders. Ik kreeg een paar harde levenslessen voorgeschoteld en moest me helemaal opnieuw oriënteren. Mijn werk als docent logopedie heb ik los moeten laten. Loslaten waar mijn passie zo veel jaren heeft gelegen was niet makkelijk maar wanneer je het ene loslaat ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. 

Ik kreeg de kans om een andere passie van mij te verbinden met mijn passie voor gebaren. Dat is mijn passie voor het tekenen. Voor een vriendin en haar baby tekende ik een paar illustraties over gebaren. De Gebarendoodle was ontstaan! Wat eerst een paar losse tekeningen waren, werden snel een boek. Toen ik aan mijn omgeving uitlegde wat de voordelen zijn van gebaren voor de (taal)ontwikkeling van een kind, kwam ik erachter dat dit voor veel mensen nog geheel onbekend terrein is. Hier wil ik verandering in brengen. Ik ben overtuigd dat alle ouders en hun kinderen baat hebben bij het leren van de basisgebaren. Niet alleen is het leuk – maar ook kunnen ouders met gebaren al veel vroeger de communicatie met hun kind opstarten. Dit geeft een enorm voordeel voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Ook de ontwikkeling van gesproken taal krijgt een boost wanneer ouders al vroeg beginnen met gebaren. 

Inmiddels geef ik trainingen en workshops aan ouders en professionals die gebaren willen leren om nog beter met hun kind te kunnen communiceren. Mijn boek De Gebarendoodle wordt binnenkort gedrukt en zal in de winkel te koop zijn. Mijn passie voor gebaren wordt alleen nog maar groter en ik ben blij als ik anderen kan aansteken met mijn enthousiasme. 

Is het vonkje al een beetje overgesprongen? Je kan heel laagdrempelig beginnen met het leren van de eerste 3 gratis gebaren. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en leer de eerste 3 gebaren gratis. 

Babygebaar hallo

Leer de
eerste 3 babygebaren gratis!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS de eerste babygebaren